Rode Kornoelje

Description

Kenmerken

Rode kornoelje kan drie meter hoog worden. De plant heeft groen blad en donkerrode twijgen die de plant haar naam geven. De bladeren zijn eirond en hebben een lengte van 4-10 cm, ze hebben een gepunte top en opvallende, gebogen nerven. In de herfst kleuren ze bleekgroen tot donkerrood.

Toepassingen

Het taaie, witte hout van de rode kornoelje heeft diverse toepassingen, waaronder als steel van smeedhamers en slaginstrumenten. Stelen van kornoeljehout worden traditioneel als de beste beschouwd. Het is een drachtplant voor bijen en de vrucht is eetbaar.

Volgens sommige bronnen zijn de zaden licht giftig.Volgens andere bronnen is enkel het blad, bast en wortels licht giftig door de stof Cornin en net de vrucht in ruwe staat niet giftig maar ook niet eetbaar zonder gekookt verwerkt te worden tot vruchtensap of jam. Het harige blad kan bij gevoelige personen huiduitslag veroorzaken. De plant is op zijn best gevaarlijk voor kleine huisdieren zoals cavia's, hamsters of konijnen.

Nomenclature

Common Name

Name Rode Kornoelje
Cultivar
Variety

Botanical Name

Family Cornaceae
Genus Cornus
Species Cornus sanguinea

Planting Guide

J F M A M J J A S O N D
Flowers
Prune
Cut Back

Cultivation

Time from sowing until...

Germination Days
Bloom/Harvest Days

Size

Height 200-300 Centimeter
Width 150 Centimeter

Spacing

Between Plants Centimeter
Between Rows Centimeter
Sowing Depth Centimeter
Thin to.. Centimeter

Hardiness

Hardy

Other Notes

Onderhoud

De plant bloeit op éénjarig hout. Om een goede groei en bloei te krijgen is het raadzaam de plant elk voorjaar (begin maart) sterk terug te knippen tot op 30-50 cm boven de grond.

Leuk om te weten

Door het jaar heen hebben ze een zeer divers uiterlijk. In het voorjaar vallen ze op vanwege hun bloeiwijze. In het najaar vallen ze op door hun prachtige herfstkleuren. Cornus is latijn voor 'Hoorn' en verwijst naar de vorm van de takken in de winter.

Plot Sowing Date Bloom/Harvest Start

Rode Kornoelje View Record

Light

Prefers / Can Tolerate

Partial Shade | Dappled Shade

Moisture

Prefers / Can Tolerate

Average | Moist | Wet / Poor Drainage

Temperature

Prefers / Can Tolerate

Low -29 Celsius High Celsius

Wind

Prefers / Can Tolerate

Soil Type

Prefers / Can Tolerate

Loam | Clay | Peat

Soil Chemistry

Prefers / Can Tolerate

4.5+ 4.5 5.0 5.5 6.0 6.5 7.0 7.5 8.0 8.+
Very Acid Very Acid Acid Acid Slightly Acid Neutral Slightly Alkaline Alkaline
The soil pH is a number that describes how acid or alkaline your soil is. A pH of 7.0 is considered neutral. An acid soil has a pH value below 7.0 and above 7.0 the soil is alkaline. You may need a soil testing kit to assess this accurately.