Rots Ooievaarsbek

Description

Beschrijving

De rotsooievaarsbek heeft rechtopstaande stengels van 20-50 cm en vormt ongeveer 10 cm lange wortelstokken. De stengel is bedekt met korte klierharen en lange gewone haren. De zeer lang gesteelde, 10 cm grote bladeren zijn handdelig en hebben een vijf- tot zeshoekige omtrek. Op de met klierharen dichtbehaarde bladeren komen ook verspreid lange haren voor.

Gebruik als sierplant

De plant wordt vaak als bodembedekker gebruikt. Er zijn cultivars met witroze tot karmijnrode bloemen. De bladeren geven bij aanraking een sterke, aromatische geur af.

Hoe kan de ooievaarsbek worden gebruikt?

De ooievaarsbek is het inbegrip van een uitstekende groei gepaard met attractiviteit. Kale plekken sluiten ze betrouwbaar waardoor een kale grond met een mooi groen tapijt bedekt wordt. Ze zijn bovendien zo dominant dat geen onkruid erdoorheen kan groeien. Ze zijn graag gezien tussen heesters of begroeien boomschijven. Hun tapijtvormige groei beschermt de wortels van de heesters. Gepanacheerde vormen zien er samen met hosta’s of astilben mooi uit. Grotere hellingen, weg van locaties op het zuiden, krijgen meer houvast door de ooievaarsbekken en verminderen zo bodemerosie. In een zonnig bloem- en bont vaste planten perk ontwikkelt de paarse ooievaarsbek (Geranium x magnificum) zich tot een enthousiaste duurzame bloeier. Ze vleien zich met paarse of blauwachtige tinten indrukwekkend om perk- en struikrozen. In rotstuinen zorgen de laaggroeiende soorten, zoals bv. de Dalmatische ooievaarsbek (Geranium dalmaticum), de Geranium cinereum of de Geranium renardii voor opvallende bloeiende plekken. In een wilde tuin zorgt de inheemse beemdooievaarsbek (Geranium pratense) of de donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum) voor charmante gekleurde vlekken.

Nomenclature

Common Name

Name Rotsooievaarsbek
Cultivar
Variety

Botanical Name

Family Geraniaceae
Genus Geranium
Species Geranium macrorrhizum

Planting Guide

J F M A M J J A S O N D
Flowers

Cultivation

Time from sowing until...

Germination Days
Bloom/Harvest Days

Size

Height 50 Centimeter
Width Centimeter

Spacing

Between Plants 35 Centimeter
Between Rows Centimeter
Sowing Depth Centimeter
Thin to.. Centimeter

Hardiness

Hardy

Other Notes

Hoe wordt de ooievaarsbek vermeerderd?

Net zo eenvoudig als het onderhoud, kan de ooievaarsbek ook vermeerderd worden. Grotere exemplaren van de polvormig groeiende ooievaarsbek worden in het voorjaar gedeeld. De deelstukken worden met een steekschop uitgegraven en op een nieuwe plek geplant. Kruipende soorten kunnen worden vermeerderd door wortelstekken aan het einde van de winter.

Plot Sowing Date Bloom/Harvest Start

Light

Prefers / Can Tolerate

Partial Shade | Dappled Shade | Full Shade

Moisture

Prefers / Can Tolerate

Dry / Free Draining | Average

Temperature

Prefers / Can Tolerate

Low -35 Celsius High Celsius

Wind

Prefers / Can Tolerate

Soil Type

Prefers / Can Tolerate

Chalky

Soil Chemistry

Prefers / Can Tolerate

4.5+ 4.5 5.0 5.5 6.0 6.5 7.0 7.5 8.0 8.+
Very Acid Very Acid Acid Acid Slightly Acid Neutral Slightly Alkaline Alkaline
The soil pH is a number that describes how acid or alkaline your soil is. A pH of 7.0 is considered neutral. An acid soil has a pH value below 7.0 and above 7.0 the soil is alkaline. You may need a soil testing kit to assess this accurately.